Cykla Europas längsta cykelväg på ebike

I Europa finns det ett cykelnätverk, så kallad Eurovelo, där cyklister på enhjuling, tvåhjuling, trehjuling, ebike eller tandemcykel kan cykla igenom Europa. Totalt finns det i skrivande stund 15 olika cykelvägar runt om i Europa, från Nordkap i norra Norge till Cypern runt. Cykelvägarna spänner sig genom 42 länder och har en totallängd på över 70 tusen kilometer (mer exakt: 75 225 kilometer).

Den längsta av dessa cykelvägar är väg som kallas för Järnridåsvägen (Iron Curtain trail) och är hela 10 400 kilometer lång. Cykelvägen börjar i Kirkenes i norra Norge och avslutas i Rezovo i Bulgarien. Cykelvägen följer den sovjetiska järnridån som delade Europa i nästan ett halvt sekel. På vägen mellan start och mål hinner man åka igenom inte mindre än 20 olika länder, förbi 14 olika UNESCO platser och 3 hav.

Några av dessa UNESCO platser är Selimiyemoskén i Edirne, Turkiet, Wartburg slott i Eisenach, Tyskland och Rilaklostert i Rilabergen, Bulgarien. Att se dessa byggnadsunderverk får en verkligen att uppskatta alla som håller på med ritningsläsning och andra bygg och arkitekturyrken.

Utöver människobyggda underverk kan man på Järnridåsvägen se naturliga underverk. Allt från den lugna sjön Límni Kerkíni i Grekland , till Lapplandslandskap i Norra Finland, och självklart mer nationalparken än vad man egentligen hinner med.

Så tveka inte att spendera sommaren på cykelresa genom Europa.