Cykla alltid med extraljus tillhanda

Att cykla är både skönt för kroppen och något man kan göra för nöjes skull. På dagen när solen fortfarande lyser starkt på himmelen är det inga problem att synas ute på vägarna. Problemet kommer senare under eftermiddag/kvällen när solen börjar eller har gått ner. Då blir cyklister helt plötsligt nästintill osynliga på de oupplysta vägarna. Det är av denna anledningen som det är viktigt att man som cyklist alltid har med sig ett extraljus när man är ute och cyklar.

Det går aldrig att förutse när ljuset på cykeln kommer att sluta fungera, cyklar man på en dåligt upplyst väg och inte har med sig något extraljus, kan det få förödande konsekvenser.

Säg att ni i Danmark har valt att hyra hus med pool och efter en härlig dag tar en cykeltur. Det börjar bli mörkt, eftersom ni inte känner till området så väljer ni att cykla på de större vägarna, där bilar också kör. Helt plötsligt fungerar inte era cykellampor, ni är med andra ord nu nästan helt osynliga för bilarna som kör i 40-70KM/h på samma väg som ni cyklar. Vad tror ni händer om någon av dessa bilar inte hinner reagera på att det är några cyklister 20-30 meter framför?

Hemskt att tänka på vi vet, men det är därför man alltid bör ha extraljus med sig, även på lyxsemester i Danmark.